Веганський Великодній кекс з Матча

Веганський Великодній кекс з Матча – цікавий спосіб переосмислити думки про великодні ласощі. Він вносить свіжість на святковий стіл і створює хорошу компанію з першими весняними квітами. Ви можете пекти цей торт кожного разу, коли захочете легкого десерту.

Веганський Великодній кекс з Матча

порцій 8

 

Інгредієнти:

  • 300 гр вівсяної муки
  • 100 гр ксилітолу
  • 250 мл соєвого молока
  • 125 виноградного масла
  • сік, вичавлений з 1 лайма
  • 2 великі столові ложки Moya Matcha Традиційної
  • 2 чайні ложки пекарського порошку

Рецепт:

Просійте борошно, додайте ксилитол і розпушувач. В іншому блюді змішайте молоко і масло. Тепер з’єднайте сухі і вологі інгредієнти. Замісіть тісто руками. Додайте матча і свіжий сік лайма. Замісіть тісто, щоб воно стало гладким. Змастіть маслом форму для випічки і залийте тісто. Випікайте протягом 60 хвилин при 180 С.

Гарячий білий шоколад з Матча

Зимовими вечорами чудово зігріє гарячий шоколад, а в нашому рецепті гарячий білий шоколад виступає в поєднанні з корисним чаєм матча!

Гарячий білий шоколад з Матча

2 порції

 

Інгредієнти:

  • 1 чайна ложечка з гіркою Moya Matcha Традиційної або Щоденної
  • плитка білого шоколаду (100 г)
  • молоко 250-300 мл + трохи для того, щоб розмішати матчу
  • вершки для прикраси

Рецепт:

Шматочки шоколаду покласти в каструлю і додати молоко (спочатку влити трохи, а потім додати більше, щоб отримати бажану консистенцію). Підігрівати на повільному вогні, щоб поступово розтопити шоколад. В цей час за допомогою часена розмішати матча з невеликою кількістю молока, так щоб вийшло зелене еспресо. Шоколад, який розтопився, зняти з вогню, додати вже приготовану матча і розмішати. Розлити по чашках і додати вершки.

МАТЧА І ЙОГА – ІДЕАЛЬНА ПАРА

Давні стилі та звичаї знову стають популярними. У своєму прагненні повернутися до коріння, ми все охочіше звертаємося до дійсно багатовікових традицій. Ми змінюємо їх на елементи поп-культури і попри те, що вони приховують серйозне філософське або історичне підґрунтя, їхня присутність стає природною та актуальною складовою частиною сучасного світу.

 

 

МОДА, ЯКІЙ НЕ ЗАГРОЖУЮТЬ ЗМІНИ

Поза сумнівом, матча – це модно, щоразу вона викликає зацікавлення в найбільш розрізнених середовищах, швидко розповсюдилась в кав’ярнях і магазинах. Ми імпортуємо з Японії строкаті кондитерські вироби зі смаком матча, додаємо її до «суперфудових» коктейлів, а чашка зеленого лате – вдалий елемент іміджу в Інтернеті. І хоча чай утримує сильні позиції в своїй сучасній версії, він і надалі залишається складовою частиною архаїчної культури, яка панувала на Сході.

У схожій ситуації вже протягом довго часу перебуває йога. З’являється все більше і більше шкіл, організовуються курси, виїзні заняття на лоні природи або у вихідні в міських парках. На ринку можна знайти мати і спеціальний одяг для занять всіх кольорів веселки, а серед інструкторів бувають і йоги-знаменитості. Незважаючи на те, що XXI століття накладає свій відбиток, йога залишається тим, чим була від самого початку – практикою духовного розвитку.

Таким модним проявам, як ці, на щастя, не загрожує забуття. Вони започатковують в людях зміни, від яких не відмовляються так само легко, як від вже прострочених трендів. Більше того, вони на диво добре поєднуються один з одним! Хоча матча і йога не мають спільних історичних коренів і походять з різних точок на карті, у них є риси, які неймовірно вдало взаємодоповнюють одне одного.

 

 

ІСТОРІЯ

Зелений чай з’явився в Японії наприкінці XII століття. Він потрапив туди з Китаю разом із буддійськими ченцями, для яких він був невід’ємною частиною дзен. Цей чай почали споживати в формі порошку, так народилася чайна церемонія – тядо (дослівно – «шлях чаю»). Матча посилювала концентрацію ченців, допомагала їм зберігати ясність думок і полегшувала занурення в стан спокою – всі ці фактори до сьогоднішнього дня мають велике значення як під час медитації, так і під час чайної церемонії, яка є одним з її небуденних різновидів.

У свою чергу, термін «йога» належить до цілої системи індійської філософії, що займається узгодженістю між духом і тілом. Найдавніші згадки про йогу датовані 2300-1500 рр.  д. н. е. і походять з долини Інду. Популярні сьогодні види йоги, в основі яких лежать позиції тіла, які називаються асанами, контроль дихання і техніки очищення, це зокрема хатха, віньяса і аштанга. На Захід вони потрапили «зовсім недавно», тобто в половині XIX століття. Обидві практики тісно пов’язані з медитацією.

 

 

МАТЧА І ЙОГА – ІДЕАЛЬНА ПАРА

Матча перемелюється виключно з наймолодших листочків чайного куща, в яких зосереджена життєва енергія, необхідна для зростання. А разом з нею безліч поживних речовин! Важливий також той факт, що незадовго до збору листків кущі затуляють від сонця, що додатково збільшує в них вміст корисних речовин. Пізніше при запарюванні піали матча, ми споживаємо перетерте листя у вигляді порошку, засвоюючи в кілька разів більше корисних речовин, ніж у випадку із заварюванням чаю. Однак варто пам’ятати, що не слід заливати матча водою температури, яка перевищує 80 градусів Цельсія, адже це може зашкодити речовинам, що містяться в ній (а також погіршити смакові властивості).

Кофеїн, що міститься в матча, і концентрація якого становить близько 30 мг на 1 г, вивільняється поступово. Це відбувається завдяки високому вмісту амінокислот (перш за все L-теаніну) і антиоксидантів, які сповільнюють виділення кофеїну. Саме тому порція енергії, яку ми отримуємо, не настільки сильна і швидкодіюча, як у випадку кави. Завдяки цьому протягом декількох годин ми можемо працювати на повних обертах, і це стосується як фізичної активності, так і процесу мислення й концентрації.

Така комбінація ефектів робить матча ідеальною парою для йоги. З одного боку, йога – це все ж таки спорт, який вимагає доброї фізичної форми; з іншого боку – це практика, близька до медитації, в якій ключову роль відіграє концентрація і популярна останнім часом усвідомленість (англ. mindfullness). Варто їх поєднувати, адже це дозволяє їм допомагати один одному. Поєднання йоги і піали чаю матиме кращий ефект, а вдосконалюючись в практиках йоги, ми з часом станемо експертами з питань матча – її заварювання вдома стане нашою маленькою церемонією.

 

Матча фрапе

Як боротися з літньою спекою? Цей густий і кремовий молочний коктейль з матча не тільки освіжить ваше втомлене тіло, але і підбадьорить його та підживить! Це здоровіша альтернатива класичному фраппе – холодна кава зі збитими вершками.

Матча фрапе

2 порції

Інгредієнти:

  • 300 мл жирного молока
  • 3 столові ложки коричневого цукру
  • 1 столова ложка ванільного екстракту
  • 2 повні чайні ложки Moya Matcha Традиційної або Щоденної
  • велика жменька кубиків льоду
  • за бажанням: збиті вершки для подачі

 

Рецепт:

Всі інгредієнти покласти в блендер і перемішувати на максимальній швидкості протягом декількох хвилин, поки напій не придбає густу і кремову консистенцію. Подавати у високих склянках і за бажанням прикрасити збитими вершками.

 

Двошарова матча з апельсиновим соком

Зелений чай має бути основним продуктом здорового харчування. Але навіть якщо вам це подобається кожен день (і ми на це сподіваємося!), не забувайте про це і в особливих випадках! Матча – прекрасне доповнення до елегантних коктейлів. Зробіть ковток сьогоднішнього простого літнього напою, поданого в чудовій манері.

Двошарова матча з апельсиновим соком:

2 порції

Інгредієнти:

  • 2 чайні ложки Moya Matcha Традиційної або Щоденної
  • 1 чайна ложка цукрової пудри
  • 300 мл крижаної води
  • 350 мл свіжовичавленого апельсинового соку

 

Інструкції:

Розділіть апельсиновий сік рівномірно на дві склянки. Змішуйте матча з цукром та водою до розчинення (наприклад, за допомогою скляного шейкера від Moya Matcha). Приготуйте металеву чайну ложку. Покладіть її в першу склянку, горизонтально і догори дном, торкаючись скляної стінки, але не шару апельсинового соку. Дуже повільно налийте матча на зворотну сторону чайної ложки, піднімаючи її, оскільки рівень матча в склянці підніметься. Подавайте негайно, змішавши два шари соломкою перед вживанням.

Безалкогольне «Шорле» з матча

 

Прийшло літо! І настав час освіжаючих напоїв. Цього року, як номер один, ми подаємо шорле-матча з яблучним соком та лаймом. Цей напій можна назвати більш елегантним родичем лимонаду. Він не містить алкоголю, тому ви можете насолоджуватися ним з самого ранку!

 

Безалкогольне «Шорле» з матча:

 

Інгредієнти:

  • 300 мл яблучного соку холодного віджиму
  • 2 ½ чайні ложки Moya Matcha Традиційної або Щоденної
  • 2 столові ложки кленового сиропу
  • крихітна щіпка морської солі
  • 1 лайм
  • 2 кубики льоду
  • 400 мл газованої води

 

Інструкції:

Помістіть всі інгредієнти, крім газованої води, в блендер і перемішайте 2 хвилини. Розділіть на дві склянки. Розріжте лайм навпіл, вичавіть трохи соку з однієї половинки в один стакан, а з другої половинки в інший і покладіть залишок в напій разом з кубиками льоду. Наповніть склянки газованою водою, перемішайте кожен напій трубочкою і насолоджуйтеся.

 

Веганське морозиво з Матча

Прийшла спекотна весна і почався сезон морозива! А ви пробували самі приготувати морозиво вдома? Морозиво, зроблене своїми руками, завжди найсмачніше. Його можна приготувати в відповідності зі своїми дієтичними потребами та уподобаннями. Як щодо морозива цілком на рослинній основі з кокосовим молоком замість вершків?

Веганське морозиво з Матча

Інгредієнти:

  • 1 банка (400 мл) жирного кокосового молока
  • 4 чайних ложки Moya Matcha Традиційної
  • 1 ст. ложка картопляного крохмалю
  • 1/2 склянки цукру
  • 2 ст. ложки кленового сиропу
  • 1 ст. ложка ванільного екстракту
  • дрібка солі

Інструкції:

Просійте матча та крохмаль у чашку та збийте з кокосовом молоком, так щоб не залишилося грудочок. Отриману суміш змішуємо в іншому посуді з молоком, що залишилося, цукром, кленовим сиропом, екстрактом ванілі і дрібкою солі. Все ретельно розмішуємо, поки не розчиниться цукор. Пробуємо – готова суміш повинна мати інтенсивний смак матча і бути занадто солодкою (після охолодження солодкість не так сильно відчувається). Переливаємо в охолоджену миску для виготовлення морозива і діємо відповідно до інструкцій виробника. Заморожену масу перекладаємо в контейнер і ставимо в морозильник ще на кілька годин.

Ви можете приготувати його і без машини для морозива. Просто поставте суміш у коробці в морозильну камеру, виймайте її кожні тридцять хвилин і перемішуйте ручним блендером.

 

Матча Афогато

Зелена версія простого італійського десерту – кульки морозива залитого еспресо. Кава в даними випадку замінюється густим матча, інтенсивний смак якого поступово змішується з ніжним морозивом. Незабутні враження гарантуються завдяки поєднанню гарячого і холодного, які з’єднуються в роті в одне ціле і приносять насолоду.

Матча Афогато

2 Порції

 

Інгредієнти:

  • 2 чайні ложки Moya Matcha Традиційної
  • 80 мл води, охолодженої до 80 градусів
  • 2 великі кульки ванільного морозива

Приготування:

Заваріть «еспресо» з матча, ретельно збиваючи чай у воді (за допомогою бамбукового віничка або електричного ручного піноутворювача для молока). Суміш повинна бути густою і мати інтенсивний зелений колір. Покласти морозиво в дві склянки, полити матча і відразу ж подати на стіл.

Матча чізкейк з малиною

Ось і десерт, який познайомив з матча незліченна кількість любителів їжі за межами Японії (і змусило їх полюбити його!). Його популярність зростає в багатьох регіонах світу. Нещодавно він повернувся на батьківщину зеленого чаю, де їм не менше захоплюються, запрошуючи людей заново відкрити для себе їх рідну продукцію в західній інтерпретації. Нині ним користуються у всьому світі. Ми, звичайно ж, говоримо про чізкейк з матча! У нас є останній рецепт, який вам коли-небудь знадобиться. Хоча пиріг яскраво-зелений, нам не вистачало – звідси і глазур, яка стала ще більш насиченою за кольором і ароматом. Не буває “занадто багато матча”, чи не так?

Матча чізкейк з малиною

форма для випічки 15-20 см

 

Інгредієнти:

основа:

  • 100 г травного печива
  • 30 г вершкового масла

чізкейк:

  • 580 г вершкового сиру
  • 50 мл жирних вершків
  • 80 г цукру
  • 3 яйця
  • 1 ч. ложка ванільного екстракту
  • 1 ст. ложка картопляного крохмалю
  • 2 ч. ложки Moya Matcha Щоденної
  • трохи теплої води

для глазурі:

  • 1 ч. ложка Moya Matcha Щоденної
  • 100 г білого шоколаду хорошої якості
  • 30 мл жирних вершків
  • малина для прикраси

 

Приготування:

Дно каструлі застеліть пергаментним папером і залиште стіни сухими. Починаємо з приготування основи. Печиво подрібнити в блендері або покласти в міцний поліетиленовий пакет і розбити валиком або кухонним молотком. Розмішати отриману масу з розтопленим маслом. Схожу на мокрий пісок масу викласти на дно форми для випічки і добре придавити долонею або ложкою. Поставити в холодильник.

Розігріти духовку до 170 градусів (340 ° F). Почніть готувати чізкейк. За допомогою ручного міксера збийте вершковий сир з жирними вершками. Все ще перемішуючи, додайте яйця по одному. Додайте цукор, ванільний екстракт і картопляний крохмаль. Матча розмішати в невеликій кількості води до консистенції пасти (так щоб не залишилося грудочок) і додати в сирну масу. Все перемішати, намагаючись щоб в тісто потрапило якомога менше повітря, щоб на чізкейку не з’явились тріщини.

Охолоджену форму для випікання ретельно обмотати декількома шарами фольги. Чізкейк слід випікати на водяній бані, тому важливо охороняти форму від води. Зелену масу вилити на основу з печива і розрівняти лопаткою. Форму вкласти в більший жароміцний посуд, налити в неї гарячої води і всю конструкцію поставити в духовку. Випікати 15 хвилин, після чого зменшити температуру до 120 градусів, прикрити чізкейк фольгою зверху і пекти ще близько години. Чим форма більше і менше товщина чізкейка, тим швидше він буде готовий. У готового чізкейку середина повинна трохи тремтіти. Вийняти форму з води і дати їй охолонути, після чого поставити її в холодильник на щонайменше 8 годин (найкраще на всю ніч). По закінченні цього часу гарячим ножем відокремити чізкейк від стінок форми і обережно відкрити її. Лопаткою (найкраще також гарячої) вирівняти краю.

У каструльці приготувати глазур, розмішуючи всі інгредієнти поки вони не розтопляться і не з’єднаються в однорідну масу. Чізкейк викладаємо на блюдо, поливаємо охолодженої глазур’ю і прикрашаємо малиною.

Домашня плитка шоколаду з Матча

Надзвичайно прості в приготуванні, але водночас ефектні і неповторні – домашні плитки шоколаду з матча. Це може стати унікальним подарунком для любителя зеленого чаю. Добавки можна підібрати за смаком і експериментувати з ними нескінченно. Для початку пропонуємо вам версію з солоними фісташками, які прекрасно поєднуються з інтенсивним смаком чаю і солодкістю шоколаду.

 

Домашня плитка шоколаду з Матча

 

Інгредієнти:

  • 200 г білого шоколаду*
  • 1-2,5 ч. ложки Moya Matcha Щоденної (не соромтеся використовувати трохи більше, якщо вам подобається сильний смак матчі)
  • 50-100 г очищені солоні фісташки
  • або інші добавки до смаку

* Хороша якість і смак шоколаду мають ключове значення в цьому рецепті. Вибираючи шоколад варто перевірити чи входить до його складу масло какао, а не його замінники.

 

Приготування:

 

Приготувати форму в якій шоколад буде застигати – щось за розмірами трохи більше, ніж стандартна плитка шоколаду. Це може бути навіть формочка для кексів або пластмасовий контейнер. Застелити форму пекарської папером.

Розтопити шоколад на водяній бані. Коли він стане рідким, зняти з бані, протягом хвилини остудити, а потім перемішати віничком і просівати в нього матча- кількість за смаком. Варто спочатку додати трохи меншу порцію, спробувати і додати ще, якщо смак буде занадто слабкий.

Після отримання однорідної маси, перелити шоколад в приготовану форму, рівномірно посипати зверху порізаними фісташками (кількість за смаком). Частково перемішати їх з шоколадом. В якості добавки крім фісташок можна додати, наприклад, сушену журавлину з гарбузовим насінням і квітковим пилком або ягоди годжі, з просмаженими пластівцями мигдалю і морською сіллю або кокосовими пластівцями. Все чого душа забажає! Можна і нічого не додавати – шоколад з матча сам по собі дуже смачний!

Прикрашений шоколад залишити на 4-5 годин, щоб він застиг, але не в холодильнику (занадто велика різниця температур може привести до появи на поверхні некрасивого нальоту або шоколад згорнеться). Готову плитку шоколаду ріжемо на квадратики або красиво пакуємо і даруємо комусь!

Банановий хлібець з матча

Банановий хлібець з матча

  Інгредієнти для бананового хлібця з матча: 2 великих яйця або 3 маленьких 1 склянка пшеничного борошна 2/3 склянки кондитерського цукру 1/2 склянки розтопленого вершкового масла 1 чайна ложка Moya Matcha Щоденної 1/2 чайної ложки розпушувача 2 банани щіпка солі...

читати більше
Мармуровий кекс з матча

Мармуровий кекс з матча

Знаменитий мармуровий кекс в новому ще більш смачному варіанті. Цей десерт з матча в залежності від форми може стати  паскою або просто кексом на вихідні. Рецепт взято з книги "Matcha. The cookbook " Grethy Scholtz, яку можна купити в нашому магазині.Мармуровий кекс з...

читати більше
Пудинг Чіа з Матча

Пудинг Чіа з Матча

Пудинг Чіа з Матча - це експрес-блюдо і його рецепт настільки простий, що з ним впорається навіть кухар-початківець. У поєднанні з афродизіаком - полуницею, цей десерт стане прикрасою вечора для двох ... Пудинг Чіа з Матча 2 порції Час: 10 хв. + 3 години в...

читати більше
Матча Смузі Боул

Матча Смузі Боул

Інгредієнти на 2 порції: 3 заморожені банани 1 манго (м’якоть манго) 1 очищена груша 1 очищений авокадо лимонний сік з ½ лимона 2 ложки Moya Matcha Щоденної 1 склянка соєвого молока 2 ложки кленового сиропу Для прикраси (можна вибрати інші, за смаком): 1 ківі,...

читати більше
Коктейль “Ідеальна Матча”

Коктейль “Ідеальна Матча”

Рецепт освіжаючого коктейлю з джином і матча приїхав до нас з Шотландії від бармена, яка вже давно шукала спосіб використання японської матча в коктейлі. Вона поєднала Moya Match з культовим японським Roku Gin і створила "Ідеальну Матча", коктейль, який нагадує за...

читати більше
Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0