Матча – це дуже сильний антиоксидант
Антиоксиданти відповідають за нейтралізацію негативних наслідків впливу вільних радикалів – неспарених атомів кисню, які кружляють нашим організмом і атакують здорові часточки, що призводить до розвитку захворювань серця, очей, мозку, шкіри і більшості видів злоякісних пухлин. Причиною інтенсивного утворення вільних радикалів може стати тривалий стрес, вони потрапляють в організм разом зі смаженими або запеченими на вогні продуктами і з забрудненого повітря. Антиоксиданти вимітають вільні радикали, відновлюють рівновагу в організмі і зміцнюють його імунну систему. Завдяки їм ми відчуваємо себе здоровішими, а процеси старіння сповільнюються. Велика кількість антиоксидантів знаходиться в свіжих фруктах і овочах, але саме матча має найбільшу концентрацію цих речовин за шкалою ORAC!
Багате джерело катехінів, EGCG – 10 чашок в одній піалі
Чай матча є багатим джерелом катехінів. Серед всіх антиоксидантів катехіни є особливо сильними нейтралізаторами активності вільних радикалів. Катехіни зменшують ризик розвитку атеросклерозу, мають антибактерицидні і антивірусні властивості, вони знижують рівень холестерину в крові. Вони грають важливу роль в процесі захисту шкіри від шкідливого впливу сонячних променів. Особливо сильним антиоксидантом є присутня в матча похідна катехіну, яка називається EGCG. Ця органічна хімічна сполука має сильні антиракові властивості і є антиоксидантом в 100 разів сильнішим, ніж вітамін С. Оскільки при вживанні матча ми споживаємо мелене листя чаю, одна чашка цього чаю відповідає 10 чашкам звичайного зеленого завареного чаю, з точки зору вмісту антиоксидантів.
(Матча, Броколі, Ягоди асаї, Дика чорниця, Гранат, Гіркий шоколад, Ягоди годжі)
Journal of Agriculture and Food Chemistry, Lipophilic and Hydrophilic Antioxidant Capacitesof Common Foods in the US.
Заспокоює і розслаблює
Понад 1000 років китайські даосисти і японські дзен-буддійські ченці п’ють матча як засіб, що допомагає зберігати спокій і ясність свідомості під час довгих годин медитації. Сьогодні вже відомо, що за ці нейропсихологічні процеси відповідає, серед інших, L-теанін – амінокислота, концентрація якої особливо висока в чайному листі, що використовується для виробництва матча. L-теанін стимулює викид альфа-хвиль у мозок, які впливають на наше самопочуття та викликають відчуття розслабленості та спокою, не викликаючи сонливості. L-теанін допомагає увійти в стан пильного розслаблення, подібного до того, яке досягається за допомогою медитації. У традиційному порошковому чаї матча міститься в чотири рази більше L-теаніну (39 мг на порцію), ніж в зеленому чаї з пакетика.
Покращує пам’ять і концентрацію
Дієтологи рекомендують L-теанін також з точки зору його позитивного впливу на підтримання достатнього рівня дофаміну і серотоніну в організмі – ключових речовин для гарного самопочуття, креативності і готовності до нових викликів. Ці два органічні зв’язки відіграють основну роль у безлічі процесів нервової системи, таких як: сон, здатність до мотивації, здатність відчувати задоволення. Серотонін виконує роль нейромедіатора, тобто «посланника» організму, який передає інформацію між клітинами мозку. Його відповідний рівень в організмі дозволяє засинати, регулює артеріальний тиск. Недостатня кількість серотоніну призводить до погіршення настрою, а серйозна нестача – до депресії. Дофамін є головним нейромедіатором з групи катехоламінів, що виділяються в людському мозку. Відповідно до новітніх досліджень, дофамін є основою мотиваційних процесів, відповідає за наше бажання діяти, вчиться і пізнавати.
Підвищує рівень енергії і збільшує витривалість
Воїни-самураї пили матча перед походом, в якості натурального енергетика. Матча містить велику кількість L-теаніну та інших поживних субстанцій, які посилюють імунітет організму. Високий рівень енергії після випитої чашки матча може зберігатися більше 6 годин. Незважаючи на те, що матча містить кофеїн, після його вживання не з’являються типові для стану після випитої кави побічні ефекти, такі як: перезбудження, високий тиск або нервозність. Відчуття припливу енергії стабільніше, ніж у випадку стимуляції кавою, оскільки кофеїн надходить в кров рівномірними дозами. Також немає загрози відчуття різкого відпливу енергії, на яке часто скаржаться любителі міцної кави. 80 мг кофеїну в чашці матча, відповідають 90-150 мг в порції кави.
Допомагає спалити зайві калорії
Зелений чай матча прискорює обмін речовин, що дозволяє спалювати жир в 4 рази швидше. На відміну від багатьох харчових добавок, доступних на ринку, матча – натуральна добавка і не призводить до жодних побічних ефектів, таких як: прискорення серцебиття або підвищений кров’яний тиск.
Чудово очищає
Завдяки високому вмісту хлорофілу, який надає листкам інтенсивного зеленого кольору, матча має властивості очищення нашого організму від токсинів. Завдяки спеціальному методу виробництва, що полягає в затіненні чайних кущів за три тижні до збору, кількість хлорофілу в листках збільшується. Завдяки цьому справжній матча з Японії відрізняється красивим інтенсивним зеленим кольором.
Зміцнює імунну систему
Катехіни, що містяться в чаї матча, не тільки допомагають у боротьбі з вільними радикалами, а й мають антибіотичні властивості і зміцнюють імунну систему, діючи антибактерицидно і антивірусно. З однією чашкою цього чаю в організм потрапляє значна кількість вітамінів А і С, калію, кальцію і заліза.
Зелений чай в пакетиках Матча Люкс
(Катехіни, L-теанін, Білок, Клітковина, Кальцій, Залізо, Кофеїн, Калій, Вітамін С)
Порівняння 3 г чаю сенча, завареного в 240 мл гарячої води і 2 г чаю матча, завареного в 100 мл (Pro Eco Research, Brunswick Lab., Covance Lab.)
Знижує рівень шкідливого холестерину
Згідно з дослідженнями, у осіб, які регулярно п’ють матча, спостерігається нижчий рівень шкідливого холестерину LDL і вищий корисного HDL. Серед чоловіків, які пили матча, рівень серцевих захворювань на 11% нижчий, ніж у чоловіків, які не пили цей чай (American Journal of Clinical Nutrition, 2011).