Що таке матча?

Матча – це зелений порошковий чай характерного яскраво-зеленого кольору. Протягом століть вона тісно пов’язана з японськими традиціями і культурою і на сьогоднішній день вважається найціннішим видом чаю, виробленим в Країні Квітучої Сакури. Обсяги щорічного виробництва матча вкрай обмежені, оскільки вона вимагає наявність спеціальних затінюваних плантацій. Слова матча (抹茶) звучить по-японськи як «матя» з м’яким звуком «т», але у світі поширена англійська вимова цього слова – «мача».

Історія матча в Японії сягає XIII століття, коли буддійські ченці відкрили для себе, що вона допомагає їм зберігати концентрацію під час багатогодинних медитацій. Буддійський дзен-майстер Ейсай, який впровадив матча в Японії, називав її «еліксиром безсмертних». Сьогодні це частина японської кулінарної культури, не тільки як складова теплих і холодних напоїв, а й випічки. Матча в якості холодного енергетичного напою в бляшанці або пляшці, є прикладом того, як традиція поступово переходить в сучасність.

Захід остаточно познайомився з «ефектом матча» тільки в XXI столітті і швидко прийняв його, подібно до того, як колись відкрив для себе каву. Зростаюча популярність матча у цілому світі – це, зокрема, заслуга результатів досліджень, які вказують на те, що матча є однією з найбільш корисних для здоров’я добавок до щоденного раціону. Поза сумнівом, матча є найбагатшим природним джерелом антиоксидантів, які уповільнюють процеси старіння в організмі і допомагають протидіяти розвитку багатьох серйозних захворювань. Оскільки матча – це перетерте в порошок чайне листя, коли ми п’ємо його, в наш організм потрапляють усі корисні речовини – як розчинні, так і нерозчинні у воді. У цьому полягає принципова різниця між матча і іншими видами зеленого чаю.

Багато хто ставиться до матча як до корисного для здоров’я енергетика або замінника кави. Кофеїн, що міститься в матча, збуджує, але присутність з L-теаніну – амінокислоти, що має розслаблюючі властивості, продовжує і пом’якшує його дію. Випивши матча, ми можемо спостерігати у себе ефект «зосередженості», який, на відміну від кави, зберігається протягом декількох годин і не закінчується різким спадом.

Процес заварювання матча неймовірно простий. Матча як гарячий напій найкраще приготувати в піалі за допомогою часена – бамбукового віничка. Це дозволяє отримати характерну пінку на поверхні готової матча. Якщо ми хочемо отримати холодний напій, то достатньо всипати її в пляшку з холодною водою і енергійно струснути. Тут можна подивитися короткий фільм, в якому матча заварює Хітомі Сайто, засновниця Moya Matcha.

Moya Матча  – це органічна матча найвищої якості, що вирощується в регіоні Удзі в Японії. Її особливі властивості, в тому числі, характерний живий колір – це результат ретельного дотримання традиційних методів виробництва.

Shopping Cart
There are no products in the cart!
Continue Shopping
0